KYSTBYEN AGGER - en natur perle i Thy

Kystbyen Agger, måske bedre kendt som "Heavy Agger", ligger i det syd-vestlige hjørne af Nationalpark Thy, Danmarks første nationalpark, der hvor Limfjorden udmunder i Vesterhavet.
Agger er ikke som alle andre feriebyer ved Vesterhavet.
Den har en helt speciel beliggenhed. Vand, klitter og hede præger den gamle fiskerby. Omgivet af Limfjorden, Agger Tange, Vesterhavet og Flade Sø ligger Agger, med sine ca. 350 fastboende, og ”putter” sig som en ø i vandet.

Lyset er i Agger helt specielt pga. alt vandet omkring byen. Udsigten fra Vestervig Kirke mod Agger, en aften i solnedgang, er helt fantastisk. Vandet omkring Agger glitrer og afspejler solen, og byen står i et helt fantastisk lys.

Agger består af ældre fiskerhuse, dels privatejede og dels sommerhuse. En lille smuk kirke, spredt beliggende feriehuse, souvenir/design butik "Design Agger" er at finde lidt uden for byen på Lodbjergvej 20, Surf Butik: "Agger Surf & Events", campingplads, grillbar ved havet: "Vesterhavshytten",  Agger Is-café, Restaurant Signalmasten, hotel og restaurant "Agger badehotel", samt byens nye michelin-restaurant "Tri".  På Agger Havn restaurant "Agger Darling" som er åben året rundt og som arrangerer intim koncerter, se mere på aggerdarling.dk 

I Agger ånder fred og ro, og byen er en perle for naturelskere. Her kan man, i egne tanker, gå en lang tur på stranden. Den dejlige sandstrand strækker sig 8 km mod syd til færgelejet mod Thyborøn og ca. 12 km nord mod Lyngby.

På diget, rundt om byen, er der mulighed for en gåtur på ca. 4 km, med vidunderlig udsigt til Agger Tange, Agger by, Flade Sø og Vesterhavet.

Agger Tange byder på et sandt eldorado for ornitologer og fuglekiggere, (husk kikkerten), her ses specielt forår og efterår et utal af trækfugle, som ænder, gæs, vadefugle, svaner, hejre, snepper, rovfugle og tusindvis af småfugle og måger. Væbner man sig med lidt tålmodighed, kan man se sæler, ræve, harer og rådyr.

Lystfiskere har mulighed for at fange aftensmaden i Limfjorden, Flade Sø eller fra en af de mange moler langs kysten. Har man ikke heldet med sig, kan friskfanget fisk købes på Agger Havn hos "Agger Fiskebil ".
Hvis vejret tillader det, lander de lokale fiskere friskfanget fisk og krabber direkte på stranden.

Saltet, vindtørret torsk, kuller eller fladfisk, kaldet "Tørfisk" er en yndet delikatesse hos mange af de lokale og ses på ”tørresnoren” fra april til juli. Har man heldet med sig, kan de købes privat eller hos fiskehandleren. ”Tørfisk” spises rå og skylles ned med en kold øl, eller fisken kan koges og serveres med kogte kartofler og persillesovs. God appetit!

Hos "Agger Købmandshandel" , som har åbent hver dag (også søn- og helligdage) kl. 7:30 - 18:00, kan man erhverve sig alt i dagligvarer, friskbagt bagerbrød fra Munkens Bageri i Thisted, frugt og grønt m.m..

Agger har en lystfiskerbutik og bådebygger på Agger Havn, en surf butik og lille souvenir butik i byen og om sommeren ses flere steder små boder ved vejen med kartofler, ærter og jordbær.
Hos Agger Feriehuse, Vesterhavsvej 27 a, sælges Heavy Agger merchandise.

Agger har en rar, venlig lokalbefolkning og i byen hersker et stærkt foreningsliv, som arrangerer en del events for både turister og lokale. Blandt events kan eks. nævnes: Ladywalk,  Walk & Roll, koncerter i De Sorte Huse, Heavy Agger Metal Festival, Store Kagedag, Western Night, Fællesspisning og Banko i Agger Beboerhus, Sange ved havet, Det gamle Agger (gratis guidet tur rundt i byen), Fiskeauktion, Havnefest, kirkekoncerter m.m.. 

Agger, med sin til tider ret barske men meget smukke natur, er en by og et område, man nemt forelsker sig i, og har man én gang været her, ja, så er det sikkert man kommer igen.

Her er mulighed for en dejlig afslappende ferie, gode oplevelser i naturen og bo tæt på strand, sand og vand.